Kaj po domače pomeni gostovanje spletne strani?

Če želite ustvariti svojo lastno spletno stran, ste najverjetneje že naleteli na dva izjemno pomembna pojma. To sta domena ter gostovanje spletne strani. Seveda sta tovrstna pojma med seboj povezani storitvi. Svoj spletni naslov boste morali namreč usmeriti na strežnik, na katerem bo gostovala vaša spletna stran.

Če iščete spletno gostovanje, imate na voljo več različnih možnosti.

Spletno gostovanje je vrsta storitve, ki pomeni zakup prostora na strežniku, strežnik pa označuje izjemno zmogljiv računalnik. Ta je preko hitre povezave ves čas povezan na internet.

Različne vrste gostovanja spletne strani

Ko potrebujete zakup spletnega gostovanja, je treba ob tem biti nekoliko bolj specifičen. Obstajajo namreč različne storitve za gostovanje spletne strani.

Na voljo je deljeno, namensko, VPS, reseller gostovanje ter gostovanje v oblaku in tudi kolokacija. Verjetno ste kje na spletu zasledili tudi možnost povsem brezplačnega hostinga spletnih strani. Zavedati se morate, da ima takšna oblika storitve precej več slabosti kot pa prednosti. Pogosto se izkaže, da je brezplačno gostovanje pravzaprav slaba naložba.

Osnovna stebra vsake spletne strani sta torej omenjeno gostovanje pa tudi domena. Tema dvema storitvama pa se pridružuje še tretji steber. To je SSL certifikat, o katerem bo govora nekoliko kasneje.

Skupno gostovanje je cenovno najugodnejša možnost, vendar ima tudi nekaj pomanjkljivosti. Vire si delite z drugimi spletnimi mesti v istem strežniku.

Deljeno spletno gostovanje in njegove največje prednosti

Gostovanje spletne strani je torej lahko tudi deljeno. Takšna vrsta se ponaša s kar nekaj prednostmi, seveda bomo izpostavili tudi slabosti.

Največje prednosti gostovanja na spletu so stroškovna učinkovitost, strokovno znanje za uporabo ni nujno potrebno, preprosta uporaba in dostopen vložek. Tovrstna oblika nudi uporabniške vmesnike, kjer se lahko znajde prav vsak začetnik oziroma laik.

Ena od ključnih slabosti tovrstne storitve pa je zagotovo to, da vam lahko precej hitro zmanjka prostora ali pa da prihaja do preobremenjenosti strežnika. Seveda je slednje odvisno zlasti od zasedenosti strežnika, kjer se poleg vaše nahajajo še spletne strani drugih uporabnikov. Lahko rečemo, da deljeno gostovanje za spletne strani lahko povsem zadovoljni povprečnega uporabnika, medtem ko ne nekoga, ki ima izjemno specifične potrebe.

Kaj pomeni namensko gostovanje na spletu?

Namensko gostovanje pomeni, da lahko naročnik povsem v celoti zakupi strežnik, in sicer samo za svoje potrebe. Takšne vrste strežnik pa se seveda imenuje namenski strežnik. Gre torej za zelo zmogljivo storitev, saj naročniku pripadajo vsi strežniški viri.

Glede na zmogljivost takšnega hostinga je tudi cena nekoliko višja v primerjavi z deljenim. Ob zakupu tovrstne storitve imate praviloma možnost izbire različno zmogljivih strežnikov. Temelj pri izbiri pa so seveda število procesorjev, njihova moč, velikost ter kakovost notranjega pomnilnika, hitrost delovanja in velikost trdega diska ter hitrost spletne povezave.

Certifikati SSL se običajno uporabljajo za zavarovanje povezav s spletnimi mesti, e-poštne komunikacije in drugih prenosov občutljivih podatkov.

Predstavitev SSL certifikatov

SSL ali Secure Sockets Layer označuje protokol, ki zagotavlja šifrirano povezavo med odjemalcem oziroma uporabnikom ter strežnikom. Podatki se torej zmorejo prenašati na varen način. SSL certifikat je torej zlasti priporočljiv, ko se preko internetnega mesta prenašajo oziroma pretakajo osebni podatki, bančne transakcije in podobno.

Ker se tovrstni certifikat pojavlja v več različicah, je pametno vedeti, katera je najprimernejša za vas. Obstajajo na primer SSL certifikati za domensko potrditev. Takšna vrsta je namenjena predvsem manjšim spletnih stranem. Dobra izbira je tudi za Facebook aplikacije ter za Google.

SSL certifikat razširjene ponudbe

Na voljo je tudi SSL certifikat razširjene ponudbe. Takšen ima izjemno visoko stopnjo zaupanja. Priporoča pa se ga prav vsem, ki imajo svoje spletne prodajalne. Omogoča namreč visok nivo varnosti pri prenašanju osebnih podatkov ter denarnih transakcij.

SGC SSL certifikati so dobrodošla izbira za vse vladne organizacije, spletne strani z izjemno visokim številom uporabnikov, za banke. WildCard certifikati pa vam zagotavljajo neomejeno strežniško licenco. To v praksi pomeni, da lahko naložite en SSL na več serverjev, in to z različnimi IP naslovi.

Kakšen certifikat torej izbrati za svoje potrebe?

Če imate torej svojo spletno stran, blog, kjer preko interneta torej ne prodajate izdelkov oziroma storitev, potrebujete najbolj osnoven certifikat, in sicer takšen, ki bo vašemu http-ju dodal še S, torej HTTPS.

Če imate srednje veliko podjetje, na vaši spletni strani pa uporabniki oziroma gostje lahko naročijo vaše izdelke in storitve, potem je v tem primeru dovolj dobra izbira SSL certifikat razširjene ponudbe. Takšni certifikati so namreč namenjeni spletnim trgovinam. Nadvse pomembno zaupanje vašim kupcem pa jim do dala url zelena vrstica.

Če ste lastnik srednjega ali velikega podjetja, imate svojo spletno trgovino, ki je na več poddomenah, vam priporočamo, da si izberete WildCard certifikat.

internetna domena

Vse, kar moramo vedeti o zakupu imena za spletno stran

Izoblikovanje spletne prisotnosti je dandanes ključno, če želimo zagnati uspešno podjetje. To je najlaže doseči z izdelavo spletne strani.

Comments are closed.

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com