Podatki na našem trdem disku so občutljivi

Dandanes so trdi diski na voljo v zelo visokih kapacitetah spomina. Obenem so ugodni za nakup ter zanesljivi. To je tudi razlog, da so še vedno zelo razširjen spominski medij, ki se ga uporablja v osebnem in poslovnem svetu. Vsakemu izmed nase se lahko zgodi, da nam glavni disk v računalniku preneha delovati. V tem primeru bomo potrebovali reševanje podatkov, saj nam omogoča hitro nadaljevanje z delom. Vedno pa je priporočljivo, da ima vsako podjetje, organizacija in posameznik ustvarjene varnostne kopije na strežniku, USB ključu, zunanjem trdem disku, oblaku ipd.

Vsakemu izmed nase se lahko zgodi, da nam glavni disk v računalniku preneha delovati. V tem primeru bomo potrebovali reševanje podatkov.

Reševanje podatkov iz poškodovanega spominskega medija

Večina uporabnikov računalnikov se ne zaveda, da je reševanje podatkov izredno uspešno. Pri tem ni nujno, da se ga opravi samo na vgrajenih spominskih medijih. Mogoče je rešiti vso digitalno vsebino iz USB ključev, SD kartic, strežnikov, pametnih telefonov ipd. Dejansko pa je najbolj pogosto, da potrebujemo podatke iz trdega ali SSD diska.

Okvare spominskih medijev se lahko pokažejo na več načinov. Glavni imenovalec pa je vedno ta, da nimamo več dostopa do naših datotek, programov, pisarniških dokumentov ipd. Priporočeno je, da celoten računalnik čim prej odnesemo k strokovnjaku oziroma računalniškemu servisu, ki nam bo najbolje znal pomagati. Lahko se tudi zgodi, da sam disk ni poškodovan, ampak da je potrebno opraviti programsko restavracijo sistemskih ali drugih particij.

Če smo soočeni z izgubo podatkov na trdem disku, ki je strojne ali druge okvare, je pomembno, da ohranimo mirno glavo.

Izguba podatkov na trdem disku

Vse komponente v našem računalniku so zelo zanesljive. Tudi najbolj osnovne matične plošče, napajalniki, trdi diski, pomnilniki ipd. brez težav delujejo po več let neprestano. Kar se tiče trdega diska, pa ta lahko preneha delovati brez večjih opaznih simptomov. Če se nam to pripeti, smo soočeni z izgubo podatkov na trdem disku, ki je strojne ali druge okvare, je pomembno, da ohranimo mirno glavo, saj zadeda pogosto ni tako resna, kot morda sprva izgleda. Podatke nismo izgubili, saj se še vedno nahajajo na trdem disku. Kar se je zgodilo je to, da nimamo več dostopa do njih. Tako situacijo nam odpravi profesionalno reševanje podatkov, ki ga opravijo izkušeni tehniki.

Vsaka izguba podatkov na trdem disku se pripeti iz številnih razlogov. Dejansko pa je najbolj pogost razlog človeška napaka. Seveda pa nam pri uporabi računalnika vedno grozijo številne nevarnosti, kot so virusi, hekerji, sesutje operacijskega sistema ipd.

Uporabnik pogosto ponesreči izbriše podatke

Večino izgub podatkov na trdih diskih se pripeti, zaradi nepazljivosti uporabnikov računalnika. Če številni uporabniki uporabljajo en računalnik, je veliko večja možnost, da bo nekdo ponesreči kaj izbrisal. V poslovnih okoljih je potrebno nastaviti več uporabniških računov in dostopov do določenih diskov oziroma datotek. Kljub temu pa to ni zagotovilo, da ne bo prišlo do težav. Najbolje je, če uporabljamo NAS Synology ali drug sistem za shranjevanje varnostnih kopij. 

Pokvarjen trdi disk nam onemogoči delo

Moderni računalniški trdi diski imajo vgrajeno tehnologijo S.M.A.R.T. To je sistem samodejnega nadzora delovanja diska, ki nam sporoči možne napake. Sistem ni popolnoma zanesljiv, vendar načeloma deluje. Pri zagonu računalnika nam sporoči napake, kar pomeni, da bo potrebna zamenjava ali prenos podatkov na nov disk. Klasični trdi diski, ki so starejši od petih let, so izpostavljeni okvaram. Predstavljajo drugi najbolj pogost razlog, ki privede do potrebe za reševanje podatkov iz številnih računalniških sistemov. Vedno je dobra praksa, če disk zamenjamo ali pa ga nehamo uporabljati za shranjevanje občutljivih podatkov, ko postane starejši od petih let.

Moderni računalniški trdi diski imajo vgrajeno tehnologijo S.M.A.R.T. To je sistem samodejnega nadzora delovanja diska, ki nam sporoči možne napake.

Pomembno se je tudi zavedati, da je pokvarjen trdi disk pogosto simptom nepravilne uporabe računalnika. Uporabniki prenosnikov pogosto ne ravnajo pravilno z računalnikom, saj ga grobo odložijo na delovno površino, izklopijo z držanjem gumba za prižig ipd. Vibracije in nenadni izpadi električne energije sčasoma poškodujejo disk, kar lahko privede do izgube podatkov.

Virusi lahko povzročijo izgubo podatkov

Odpiranje nepoznanih elektronskih sporočil in brskanje po sumljivih spletnih straneh zelo hitro naš računalnik okuži z virusom. To je še posebej nevarno v podjetjih, saj izguba podatkov na trdem disku nemalokrat povzroči ogromno finančno škodo. Proti temu se lahko borimo z izobraževanjem zaposlenih o nevarnostih spleta. Seveda pa je v veliko pomoč, če imamo v operacijskem sistemu naloženo močno protivirusno zaščito, kot tudi požarni zid.

Redno izdelovanje varnostnih kopij

Strokovnjaki vedno priporočajo, da pogosto izdelujemo varnostne kopije. Te lahko posnamemo na USB ključ, strežnik, drug računalnik ipd. Najbolj učinkovito je, če si lastimo NAS Synology sistem. Nanj je mogoče posneti ogromne količine podatkov. Obenem pa deluje neodvisno od računalnikov. 

Tudi, če se nam pokvari trdi diski, lahko vse podatke oziroma varnostne kopije na novo presnamemo z NAS Synology sistema. Varnost naših računalniških sistemov doma in v podjetju je mogoče še dodatno izboljšati, če ustvarimo klon diskov delujočih prenosnikov in namiznih računalnikov.

Comments are closed.

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com