Prenos domene

Eden najpomembnejših elementov spletne strani je domena. Le ta je ime ter tudi znamka, ki zagotavlja prepoznavnost spletne strani na spletu. V tem članku vam bom predstavil kako poteka prenos domene.

prenos domene

Kako poteka prenos domene?

Prenos poteka tako, da se nosilec domene in prevzemnik dogovorita za podrobnosti prevzema. O tem obvestita registrarja domene in ta pri obeh preko obrazca preveri, da se strinjata o prenosu domene. Ta preprosti postopek zagotavlja varnost pri prenosu za obe stranke.

Zakaj prenesti domeno?

Brez dvoma je lastništvo domene nujno za vaše delo na spletu. Omogoča vam varnost, saj delate na nečem, kar je vaša last.

Prenosi domen so pogosti pri prodajah spletnih strani. Ne prodaja se samo podatkovna struktura in izgled strani, temveč tudi njen spletni naslov. Ta ponavadi drži največjo vrednost, predvsem, če je domena že nekaj časa aktivna ali pa popularna. Z nakupom domene tako pridobimo bazo strank, ki stran že poznajo, ter tudi vso zgodovino strani. Le to moramo seveda ustrezno preveriti, da zagotovimo, da smo svojo investicijo dobro porabili.

Prenos domene med registrarji

Včasih pride do nesporazuma, ko govorimo o prenosih in domenah. Prenos domene je ponavadi izraz za prenos lastništva, vendar pa to ni edini pomen, ki ga izraz ima. Prenos lahko poteka tudi med registrarji.

Najpogostejši vzrok za prenos domene med registrarji je nakup gostovanja. Ob tej priložnosti mnogo ponudnikov gostovanja ponuja brezplačni prenos domene. Prednost tega postopka je, da je tako gostovanje, kot domena pri enem ponudniku, kar rahlo olajša administrativne postopke (plačevanje računov). Funkcionalne razlike pa seveda ni.

Drugi vzrok za menjavo registrarja pa je nezadovoljstvo s podporo ali ceno. Takrat se menjava registrarja oziroma prenos domene na novega dejansko splača.

Zaključek

Vsekakor je potrebno zagotoviti varen in učinkovit prenos. To področje je sistematsko že urejeno in čeprav prihaja do anomalij, je praviloma postopek enostaven in učinkovit. Edina negativna lastnost je, da ponavadi traja nekaj časa.

Leave a Reply

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com