Gostovanje spletnih strani – ponudniki in storitve

Za delovanje spletnih strani potrebujemo pridobiti ustrezne domene obenem pa poskrbeti za gostovanje spletnih strani. Domena je del spletnega naslova, vsebuje ključne podatke o temi, ki bo predstavljena na naši spletni strani, sam spletni naslov pa vsebuje tudi domensko končnico, na podlagi katere lahko razberemo podatke o geografskem območju oziroma vrsti podatkov, ki so predstavljeni na dotični spletni strani.

Gostovanje spletnih strani je povezano z najemom spletnega prostora na serverju. Gre za velik in zmogljiv računalnik, ki neprestano deluje in s tem zagotavlja nenehen dostop do spletnih strani. Prav tako je s tem, ko se odločimo za paket, ki ponuja gostovanje spletnih strani, poskrbljeno tudi za ustrezno strokovno podporo in pomoč.


Na internetu lahko najdemo različne ponudnike, ki nudijo pakete, vključno z gostovanjem spletnih strani.

Paketi gostovanja spletnih strani

Na spletu lahko najdemo številne ponudnike, ki ponujajo pakete, ki vključujejo gostovanje spletnih strani. Cene za tovrstno storitev so različne, stroški so povezani predvsem z vrsto in količino gostovanja. Najnižja cena je približno 1 € na mesec, seveda pa je lahko plačilo tudi višje, v kolikor imamo specifične želje glede ponudbe oziroma storitev.

Poleg samega najema prostora na spletnem strežniku s tem pridobimo tudi možnost upravljanja nadzorne plošče cPanel, dostop do spletne pošte in neomejeno številno poštnih predalov. Prav tako to vključuje izdelavo varnostnih kopij, skripto CGI, PHP, Perl in SSI ter zaščitene mape. Ko se odločimo za gostovanje spletnih strani, dobimo tudi dostop do statističnega prikaza obiskanosti naše spletne strani.

Izbira ponudnika za gostovanje spletnih strani

Ker lahko na spletu najdemo pestro ponudbo gostovanj spletnih strani, je ključno, da izberemo ustreznega ponudnika. Pri tem je smiselno, da smo pozorni na nekaj dejavnikov. Ponudnik gostovanja mora poskrbeti za ustrezno tehnologijo – uporaba zastarele tehnologije in počasnih diskov bo namreč vplivala na to, da bo spletna stran delovala počasi, kar pa je za obiskovalca spletnih strani moteče.

Nujno je, da je poskrbljeno za ustrezno strokovno podporo, kadar naša spletna stran ne deluje – ko to opazimo, namreč pričakujemo takojšnjo pomoč. Izbrati je torej potrebno ponudnika, ki nima na voljo zgolj pomoči prek elektronske pošte, pač pa ponuja tudi komunikacijo prek telefona – in je na telefonski klic odziven. Prav tako je potrebna ustrezna strokovna podpora, torej pomoč tistega, ki dejansko ve, kako odpraviti napake pri delovanju spletnih strani – in ne poda zgolj splošnih odgovorov. 

Najnižja cena za gostovanje je približno 1 € na mesec, vendar pa lahko plačilo naraste, če imamo posebne zahteve glede ponudbe ali storitev.

VPS server – ugodno do nadzora nad delovanjem spletne strani

Nenehna uporaba tehnologije in brskanje po spletnih straneh, ko iščemo nove informacije, je postal samoumeven del našega vsakdana. Redko kdo pa pomisli, da je za delovanje spletne strani potrebno poskrbeti za kar nekaj ključnih dejavnikov – med njimi je zagotovo izbira domene ter najem spletnega prostora na serverju. Server je zmogljiv računalnik, ki omogoča gostovanje več spletnih strani, če pa smo zahtevnejši uporabnik, je smiselno, da se odločimo za VPS server.

VPS server oziroma VPS strežnik uporabljajo posamezniki oziroma podjetja, ki imajo večje potrebe oziroma specifične zahteve pri samem delovanju in uporabi spletne strani. Pretežno so to spletne agencije in lastniki spletnih trgovin. VPS strežnik namreč zagotavlja večjo zasebnost in nadzor nad delovanjem spletne strani.

Prednosti VPS serverja

VPS server omogoča VPS gostovanje – gre za spletni zasebni strežnik, ki deluje tako, kot da bi si imeli svoj lasten server, le da je cenejši od dejanskega nakupa zasebnega strežnika. Samostojen nakup spletnega serverja bi od nas terjal precejšnji finančni vložek, obenem pa je potrebno za ustrezno delovanje imeti tudi strokovna znanja. Z najemom prostora na VPS strežniku pa fizičen strežnik in porabo električne energije ter stroške tehnične podpore delimo z drugimi uporabniki, posledica pa je cenovna ugodnost tovrstne storitve.

Za VPS strežnik se odločajo predvsem večja podjetja, ki imajo v lastni spletne trgovine in želijo večji nadzor nad delovanjem spletne strani ter zasebnost podatkov, ki jih posedujejo. Prav tako VPS server zagotavlja zasebnost in večjo fleksibilnost – za to se torej odločajo tudi razvijalci spletnih aplikacij ter drugi, ki imajo specifične potrebe in želje pri samem delovanju spletne strani.

VPS strežnike uporabljajo posamezniki in podjetja z večjimi potrebami ali specifičnimi zahtevami za delovanje in uporabo svojih spletnih strani.

Delovanje VPS serverja

Pri spletnem gostovanju gre za najem prostora na strežniku, torej vedno delujočem zmogljivem računalniku, kar zagotavlja nenehno delovanje spletnih strani. Za VPS gostovanje se odločajo zahtevnejši uporabniki – sistemski viri, torej pomnilni, prostor in podobno tako pripadajo le tistemu, ki se odloči za to storitev, nadzor nad strežnikom je popoln, s tem pa tudi zasebnost.

VPS strežnik je odlična izbira  za vse, ki želijo zasebnost, obenem pa tudi prihranek. Prav tako je to prava izbira za tiste, ki že imajo nekaj računalniških znanj – odločimo se lahko namreč za ponudbo, ki nam dopušča popolno svobodo pri urejanju naše spletne strani. Ko izbiramo ponudnika, pa je vseeno smiselno, da preverimo, ali je na voljo kvalitetna in odzivna tehnična podpora.

Comments are closed.

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com