DNS strežnik je ključni sestavni del modernega spleta

Spletni brskalniki nam dandanes omogočajo, da se povežemo na željene spletne strani z uporabo njihovih domen. To nam omogoča hiter obisk različnih spletnih trgovin, strani, forumov ipd., brez potrebe po tem, da si zapomnimo dolge IP naslove. Vse to nam omogoča DNS strežnik. Ta deluje kot telefonska knjiga spletnih naslovov. Sam strežnik hrani ogromno količino IP naslovov in domen. Ko pa določeno domeno vtipkamo v brskalnik, ta preko omenjenega strežnika hitro najde njen internetni protokolni ali IP naslov. Nato pa naloži vso HTML, CSS, Javascript in drugo kodo v naš brskalnik, ki nam prikaže vsebino obiskane strani.

Kaj je DNS strežnik?

Glavni namen DNS strežnika je usmerjanje uporabnikov na pravilne naslove spletnih strani preko povezovanja domen z njihovimi ustreznimi IP naslovi. To je računalniški strežnik, ki vsebuje ogromno podatkovno zbirko IP številk oziroma naslovov. Uporabnikom na istem omrežju omogoča, da se povezujejo preko računalniških in drugih pametnih naprav.

Moderni splet uporablja dva DNS strežnika. Ko uporabnik vtipka domeno brskalnik, se ta poveže na strežnik DNS ponudnika internetnih storitev. Tam poišče IP naslove in druge podatke, ki so potrebni za povezavo na določeno spletno stran. Če teh podatkov ni, pa se poveže s strežnikom DNS internetnega iskalnika. V slednjem primeru pride do manjše zamude pri nalaganju iskalnih rezultatov, vendar je dokaj neopazna. V vsakem primeru je to dvojni sistem z izredno visoko natančnostjo. Omogoča nam, da brez skrbi in poznavanja IP naslovov obiščemo skoraj katerokoli spletno stran.

DNS strežnik
Glavni namen DNS strežnika je usmerjanje uporabnikov na pravilne naslove spletnih strani

Napredna tehnologija DNS predpomnenja

Tako kot skoraj vsaka računalniška komponenta, ima tudi DNS strežnik tehnologijo predpomnenja. S tem se zagotovi hitrejše in bolj nemoteno nalaganje spletnih strani. DNS strežnik uporablja poseben predpomnilnik, kjer shranjuje že obiskane domene in njihove IP naslove. Ob zahtevni novega uporabnika ne potrebuje izvesti poizvedbe o primernih naslovih. Vse informacije ima že shranjene v predpomnilniku prejšnjih uporabnikov. Rezultat je veliko hitrejše nalaganje obiskane spletne strani, saj strežnik usmeri naš brskalnik na pravilni naslov, brez potrebe po sprožitvi poizvedbe.

Javni in zasebni DNS strežniki

Vsaka računalniška naprava lahko v kateremkoli trenutku odpove, zaradi številnih razlogov. Enako pa velja za DNS strežnik. Do tega lahko doprispevajo izpadi elektrike, napadi hekerjev, okvara strojne opreme, izpad omrežja ipd. Srečo pa obstaja več rešitev na omenjene težave v obliki zasebnih in javnih DNS strežnikov. Tako poznamo:

  • Javni DNS strežniki 

Omenjeni strežniki so na voljo v brezplačni in plačljivi obliki. Lahko jih uporabimo, če bi se radi izognili drugim DNS-jem. To je pa tudi dobre rešitev, če imamo težave s povezovanjem na spletne strani.

  • Zasebni DNS strežniki

Zasebni strežniki DNS so na voljo od ponudnikov spletnih storitev. Te strežniki so zelo zanesljivi in hitri. V večini primerov delujejo brez težav, vendar njihova uporaba ni nujna, saj se lahko odločimo za drugega ponudnika.

Plačljivi in zastonjski strežniki DNS

Naš ponudnik internetnih storitev nam bo vedno ponudil brezplačni DNS strežnik, ki bo deloval hitro in brez zamud. Vedno pa lahko izberemo javno plačljivo ali brezplačno izvedbo. V večini primerov imajo plačljive izvedbe dodatne varnostne funkcije, kot so:

  • Blokiranje phishing in drugih nevarnih spletnih strani
  • Možnost nastavljanja filtriranja spletnih strani za družinske člane
  • Možnost uporabe forumov za pomoč pri tehničnih in drugih težavah

Reševanje iz RAID polj

RAID je tehnologija, ki omogoča večjo zmogljivost read/write operacij na trdem disku in se primarno uporablja za strežnike.

Comments are closed.

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com