Pomembne lastnosti modernih računalnikov

Nobena skrivnost ni, da so naša življenja postala v veliki meri odvisna od modernih računalniških sistemov. Potrebujemo jih za kupovanje, delo, šolo, zabavo in mnoge druge aktivnosti. Napredek tehnologije nam je ponudil prenosne računalnike, ki so izjemno energijsko učinkoviti, imajo dolgo življenjsko dobo baterije in izredno zmogljivost. Njihovi večji namizni bratje pa so tudi postali veliko bolj zmogljivi. Neglede na to, kateri računalnik si lastimo, je dobro, če se zavedamo njihovih najbolj pomembnih lastnosti. Tako bomo lažje kupili nov računalnik, če ga bomo potrebovali, kar nam lahko prihrani veliko denarja.

Prenosni računalniki
Napredek tehnologije nam je ponudil prenosne računalnike, ki so izjemno energijsko učinkoviti, imajo dolgo življenjsko dobo baterije in izredno zmogljivost.

Prenosni računalniki uporabljajo mobilne komponente

Pri izbiri kateregakoli prenosnika se moramo zavedati, da v večini primerov uporabljajo mobilne izvedbe grafičnih kartic in procesorjev. To sta dve najbolj pomembni komponenti, ki določata zmogljivost našega računalnika. Mobilne komponente se uporabljajo s tem namenom, da ostane prenosni računalnik manjših dimenzij, porabi manj energije in ostane lažji. Seveda tudi moč hlajenja ostane izredno velik dejavnik, kar se tiče uporabe procesorjev in grafičnih kartic v manjšem računalniškem ohišju. Vse to pomeni, da bomo imeli manjšo zmogljivost, kot če bi si lastili namizne izvedbe računalnikov. 

Pri nakupu prenosnika je velikost zaslona zelo pomembna

Dandanes je možno najti večino prenosnikov v izvedbi z vgrajenim 15 inčnim zaslonom. S tem se označuje premer zaslona, ki je v tem primeru približno 38 cm. To je dokaj majhna delovna površina za zaslon. Tako ni namenjena potrebam za velike projekte, kot so grafično oblikovanje, ustvarjanje muzike, pregledovanje statističnih podatkov ipd. Je pa res, da je tako delo možno tudi na manjših prenosnih računalnikih, saj lahko vedno dodamo še en ali celo dva monitorja. Pri tem moramo paziti sledeče:

Večina prenosnikov si lasti dodaten HDMI vhod

HDMI vhod je na modernih prenosnih računalnikih zelo pogost. Namenjen je priklopu še enega monitorja, ki ga lahko uporabimo, da si povečamo delovno površino. Novejše grafične kartice lahko brez težav podpirajo monitorje vse od FULL HD pa do 4K in višje ločljivosti.

Izbira prenosnika
Pri izbiri kateregakoli prenosnika se moramo zavedati, da v večini primerov uporabljajo mobilne izvedbe grafičnih kartic in procesorjev.

Starejše monitorje včasih ni možno priklopiti

Starejše monitorje, ki uporabljajo VGA vhod, ni vedno možno priklopiti na novejše računalnike. VGA vhod/izhod je možno prepoznati po modrem ženskem priključku, ki ima 15 luknjic oziroma priključkov. 

Veliko uporabnikov zamenja HDMI in DisplayPort vhod na svojem računalniku

Najnovejša standarda prikazovanja slike sta HDMI in DisplayPort. Oba sta si večinoma enaka po zmogljivostih, vendar nista pa enakih dimenzij. Če naš prenosnik uporablja HDMI, potem moramo biti previdni, da ne kupimo monitorja, ki ima samo DisplayPort vhod in obratno.

Namizni računalniki
Kar se tiče namiznih računalnikov, so ti izredno popularni, zaradi svojih številnih lastnosti.

Namizni računalniki so skoraj vedno nadgradljivi

Kar se tiče namiznih računalnikov, so ti izredno popularni, zaradi svojih številnih lastnosti. Izstopa pa ta, da jih je možno nadgraditi. Tako lahko po želji zamenjamo skoraj vse komponente, kot so pomnilnik, trdi disk, hladilne ventilatorje, osnovno ploščo ipd. Tako je možno posodabljati računalnik vrsto let, ter tako ohraniti njegovo zmogljivost. Pri tem pa se je potrebno zavedati, da to vedno ne drži za poslovne namizne računalnike. Te velikokrat uporabljajo specifične komponente, ki jih je naredilo določeno podjetje. To pa omeji našo spodobnost nadgradnje osnovne plošče, ohišja, hladilnih ventilatorjev ipd. 

Če pa sami sestavimo namizni računalnik, ali pa ga kupimo, pa bomo lahko po želji menjavali komponente. Je pa res, da niso vse komponente med seboj zamenljive. Tako, na primer, ne moramo vgraditi AMD procesorja v osnovno plošče za Intel procesorje in obratno. 

Zagotovimo si primerno količino pomnilnika za naš računalnik

Namizni računalniki so dandanes opremljeni z 8 GB ali 16 GB pomnilnika. To je minimalna količina, ki je potrebna za osnovno in tudi malo bolj zahtevno delo. Enako pa velja za prenosnike. Pomnilnik oziroma RAM je poseben shranjevalni prostor v računalniku, kjer se nahajajo vse aktualne datoteke in podatki programov, ki jih uporabljamo. 

Prenosni računalnik s 4 GB pomnilnika bo čisto dovolj za brskanje po spletu, pogovarjanje s prijatelji preko socialnih omrežjih ipd. Ne bo pa primeren za igranje novejših iger in poganjanje bolj zahtevnih aplikacij. Dobra novica je, da se večini prenosnikov lahko nadgradi pomnilnik do vsaj 8 GB.

Pred nakupom računalnika se pozanimajmo o njegovi grafični zmogljivosti

Veliko uporabnikov se hitro zmoti pri nakupu računalnika, kar se tiče grafične zmogljivosti. Ta je zelo odvisno od starosti, proizvajalca, razreda in drugih lastnosti vgrajene grafične kartice. Prenosni računalniki imajo načeloma manjšo grafično moč, namizni pa večjo, vendar ni vedno tako. 

Priporočljivo je, da se pozanimamo pri prodajalcu o sposobnosti igranja iger in poganjanja bolj zahtevnih grafičnih programov izbranega računalnika. Tako se bomo izognili, da bi kupili sistem, ki zadovoljivo ne poganja iger ali drugih programov. Po drugi strani pa bomo prihranili denar, če ne potrebujemo močne grafične kartice, saj bomo računalnik uporabljali za brskanje po spletu.

Comments are closed.

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com