Ko prenosnik pade na tla …

Prenosni računalnik je moj najboljši prijatelj. Na njem je vse od službenih zadev do osebnih fotografij in najljubše glasbe. Dobro mi je služil nekaj let, dokler se nekega dne ni zgodila nesreča. Pri nošenju mi je zdrsnil iz rok in padel na tla. Na srečo je ostal cel, vendar se ni in ni hotel zagnati. Na servisu so ugotovili, da je prišlo do poškodbe diska, zato so ga zamenjali. Prenosnik spet dela, kup dokumentov in fotografij pa je ostal na pokvarjenem disku. Kako do njih? Na srečo obstajajo mojstri, ki so specializirani za reševanje podatkov iz trdega diska.

Kaj se sploh da storiti?

Ko izgubiš fotografije, ki so polne spominov na pretekla leta, bi naredil vse, da jih dobiš nazaj. Pokličeš vse prijatelje, ki se spoznajo na računalništvo in jih milo prosiš, naj ti pomagajo. Prebereš na internetu vse o tem, kako se da obnoviti podatke. In upaš, da disk tvojega računalnika ni preveč poškodovan in da se bo podatke nekako dalo rešiti. Eden od prijateljev se je lotil iskanja z nekimi programi za reševanje podatkov iz trdega diska, a je na koncu obupal. Več ur se je trudil, a mojih fotografij program ni našel. Prijatelj mi je svetoval, naj nesem disk na servis.

Na servisu mi niso znali pomagati

Na servisu, kjer so mi zamenjali disk, so že takrat rekli, da se podatkov ni dalo rešiti. Po ponovnem povpraševanju in pregledu diska so mi zatrdili enako. Vendar so hkrati dodali, naj poskusim na kakšnem drugem servisu. A tam se je zgodba ponovila. Zato mi ni preostalo drugega, kot da obupam in si priznam, da je disk dokončno okvarjen. Če so na dveh servisih rekli, da je temu tako, bo pa že držalo. A izkazalo se je, da so se na servisu še kako motili …

Računalniški mojster, ki reši vse

Reševanje podatkov iz trdega diska je zahtevna naloga, ki ji niso kos na vsakem računalniškem servisu. Potrebna je namreč posebna diagnostična oprema, ki jo imajo le specializirani servisi, ki se ukvarjajo prav s tem področjem. Eden od takšnih servisov je pomagal tudi meni in lahko vam povem, da so zaposleni tam resnično pravi računalniški mojstri. Najprej so ugotovili, da so moje fotografije na disku in da so nepoškodovane, nato pa so jih tudi uspešno rešili!

Leave a Reply

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com