Si želite prav registracijo .si domene?

Pri iskanju primernega imena za spletno stran, se moramo domisliti tako glavnega dela, torej korena, kot tudi končnice. Pri nas so najbolj v uporabi .si domene, kjer domenska končnica označujee, da gre za spletno stran v slovenskem jeziku, ki je namenjena slovenski populaciji oziroma vsem uporabnikom, ki govorijo slovenski jezik. Kadar se odločimo za spletno stran ali trgovino, pri kateri si želimo evropsko ali celo globalno občinstvo, pase seveda odločimo za končnico .eu (ki sežal niti ni najbolj prijela) ali končnico .com. A na kaj vse domenska končnica pravzaprav vpliva? Zakaj je pomembno, da si pri slovenskih straneh zagotovimo .si domene?

.si domene pomenijo prednost

Poleg »naše« slovenske .si domene, vam je na voljo še cela množica drugih – tistih, ki označujejo države, vrste organizacij, področje posla, naravo spletne strani oziroma njenih vsebin. Naša nacionalna domena se gotovo ne sliši tako zanimivo kot domena .pizza, kajne? Gotovo pa je veliko bolj učinkovita, če želite pridobiti na svojo stran obiskovalce iz Slovenije. Kadar imate končnico .si, vas bodo ti veliko hitreje našli.

Ali domena zagotavlja tudi prednost pri optimizaciji strani? Sama domena oziroma domenska končnica zagotovo ni dovolj. Še vedno vam lahko obisk in visoko uvrščanje v iskalnikih v prvi vrsti zagotovi kakovostna vsebina, poleg te pa tudi zunanje povezave oziroma reference. Da boste uvrščeni višje samo zato, ker imate primernejši končnico, običajno ne gre računati – nekdo z enakim imenom a »neslovensko« končnico, vas lahko brez težav prehiti, če bo ponudil nekaj boljšega.

Kaj pa, kadar ste naravnani nekoliko bolj globalno?

Če se pri svoji spletni strani ali spletni trgovini ne želite omejevati in si dejansko želite občinstvo oziroma kupce z vsega sveta, potem si s pomočjo .si domene ne boste pomagali, temveč si boste prej naredili škodo. Nujno je, da se odločite za mednarodno domeno, včasih pa si lahko izberete tudi domeno, ki se nanaša prav na vaš posel.

Preberite si še naslednji članek: DNS strežnik je ključni sestavni del modernega spleta

Glavni namen DNS strežnika je usmerjanje uporabnikov na pravilne naslove spletnih strani

Ste vedeli, da imate lahko tudi domenske končnice kot so .news, .scubadiving ali .jewellery? Sliši se precej zanimivo! Je pa res, da je pri nenavadnih domenskih končnicah vedno potrebno pomisliti tudi na psihološki efekt, ki ga imajo te na uporabnike. Najbolj nenavadne končnice kot so na primer .cc, .ws ali .name pogosto vzbujajo sum, da gre za spletno stran, ki ni zanesljiva oziroma nima nobene »pametne« vsebine – je bolj kot ne orodje za »spemanje«.

Leave a Reply

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com