Gostovanje spletnih strani in varnostni protokol

Izbira primernega strežnika za našo spletno stran je morda popolna neznanka za številne podjetnike. Upoštevati je potrebno naše potrebe, potencialen obisk spletne strani, količino digitalne vsebine in bodočo prilagodljivost, ki jo bomo morda potrebovali ob višjem obisku. Tako je pomembno, da je naše izbrano gostovanje spletne strani opremljeno z vsemi funkcijami in močjo za uspešno delovanje našega podjetja. Pri tem pa je pomembno, če poznamo osnovni varnosti protokol, ki ga lahko namestimo na naš strežnik za višjo varnost pretoka informacij do obiskovalcev spletne strani in obratno.

Dandanes je v obstoju še vedno veliko različnih spletnih strani, ki uporabljajo deljeno gostovanje. To je strežnik, ki poganja več sto ali tisoč različnih spletnih strani.

Deljeno gostovanje je cenovno ugodno

Dandanes je v obstoju še vedno veliko različnih spletnih strani, ki uporabljajo deljeno gostovanje. To je strežnik, ki poganja več sto ali tisoč različnih spletnih strani. Vsaka stran ima svojega uporabnika oziroma administratorja, ki skrbi za njeno delovanje. Sam strežnik pa deli zmogljivost procesorja in pasovne širine v realnem času stranem, ki ju najbolj potrebujejo. 

Prednosti deljenega gostovanja spletnih strani so:

 • Nizka cena najema strežnika
 • Dovolj zmogljiv način poganjanja manjših spletnih strani
 • Možnost uporabe SSL certifikata

Deljen način gostovanja pa ni primeren za večje spletne trgovine in projekte, kjer se moramo vedno zanašati na hitro delovanje naše strani. Slabost omenjenega strežnika je ta, da ob velikem obisku nekaterih spletnih strani, druge začnejo delati počasi. Za tak način delovanja je zadolžena alokacija sredstev strežnika, ki niso namenjene v neki meri samo določenemu uporabniku, ampak celotni skupini lastnikov domen, ki se na njem nahajajo.

Zadnja leta je vedno bolj popularen virtualen način gostovanja spletnih strani. Omogoča nam zakup zmogljivosti strežnika.

Virtualno VPS gostovanje je izredno prilagodljivo

Zadnja leta je vedno bolj popularen virtualen način gostovanja spletnih strani. Omogoča nam zakup zmogljivosti strežnika. Tako vedno lahko računamo na razpoložljive zmogljivosti, ki so:

 • Moč in število jeder procesorja
 • Pasovna širina
 • Velikost razpoložljivega prostora na trdem disku ali SSD-ju

Ob velikem obisku drugih spletni strani, se naša ne bo upočasnila. Visoka zanesljivost delovanja je glavna prednost virtualnega gostovanja. Obenem pa je stroškovno zelo ugodno, saj si kot pri deljenem delimo en strežnik z mnogimi drugimi uporabniki. Če pa potrebujemo dodatne zmogljivosti, pa jih lahko kadarkoli zakupimo. Tako se lažje prilagodimo večjim zahtevam naše spletne strani, ne da bi jo bilo potrebno premestiti na drug strežnik.

Namenski strežnik nam nudi najvišjo mero zmogljivosti

Zelo pogost način gostovanja strani (https://www.prenosdomene.si/kaj-po-domace-pomeni-gostovanje-spletne-strani/) je preko namenskega strežnika. V tem primeru zakupimo celoten strežnik za naše potrebe. Pri tem pa lahko koristimo vse njegove lastnosti za naše namene, ne da bi si ga delili na kakršenkoli način z drugimi uporabniki. To je tudi najdražji način gostovanja spletnih strani, vendar je načeloma namenjen le velikim podjetjem in zelo zahtevnim uporabnikom. Prednost je ta, da lahko gostimo ogromne količine podatkov v obliki videov, glasbe in mnogo več. 

Prednosti namenskega strežnika so:

 • Možnost gostovanja ogromnih količin podatkov
 • Visoka pasovna širina 
 • Ogromna moč procesorja/procesorjev
 • Možnost uporabe za številne projekte

Gostovanje v oblaku je vedno bolj razširjeno

Razvoj interneta je prinesel mnogo novih tehnologij, ki jih lahko koristijo fizični in pravni uporabniki. Gostovanje v oblaku je vedno bolj popularno, saj deluje na popolnoma drugačen način, kot drugi načini gostovanja. Naša spletna stran se nahaja na več strežnikih, ki med seboj delujejo, da kar najhitreje prikažejo vsebino naše spletne strani obiskovalcem. Tudi, če en strežnik preneha delovati, drugi strežniki nadomestijo izgubo in naša stran še vedno deluje brez problema. 

Prednosti gostovanje v oblaku so:

 • Našo spletno stran poganja več strežnikov hkrati
 • Višje hitrosti spletne strani
 • Najemnina gostovanja se realno prilagaja številu obiska naše spletne strani
Uporaba standardnega SSL certifikata je brezplačna. Namestiti ga je možno v nekaj trenutkih.

Zagotovimo varno delovanje naše spletne trgovine

Vodenje spletne trgovine je dandanes lažje kot kadarkoli prej. Na voljo imamo številne tehnologije, ki nam pomagajo pri prejemanju naročil, vodenju zaloge, sledenju plačil ipd. Pri tem pa se moramo zavedati, da na nas vedno prežijo nepridipravi v obliki hekerjev, prisluškovalnih programov ipd. Vsi pa imajo skupni cilj -, da poizkušajo ukrasti bančne podatke naših strank. To storijo tako, da prisluškujejo pretoku podatkov med našimi strankami in spletno stranjo, ko kupujejo izdelke in opravljajo druge aktivnosti. Proti tem nam pomaga SSL certifikat. Njegova naloga je, da zašifrira vse podatke in jih naredi nevidne hekerjem. Tako bomo preprečili krajo in zavarovali osebnost ter ključne bančne podatke vseh obiskovalcev naše spletne strani.

SSL certifikat je mogoče namestiti na vse strežnike

Naša spletna stran lahko uporablja SSL certifikat, neglede na strežnik na katerem se nahaja. Mogoče ga je namestiti na deljene, virtualne, namenske in druge strežnike. To lahko storimo sami, ali pa zaprosimo administratorje oziroma ponudnika gostovanja, da to stori za nas. Uporaba standardnega SSL certifikata je brezplačna. Namestiti ga je možno v nekaj trenutkih. Za dodatna tehnična vprašanja in pomoč pa je najbolje, da za to zaprosimo izkušenega tehnika oziroma administratorja.

Dejstvo je tudi, da večina plačilnih sistemov za nakupovanje preko spleta zahteva uporabo SSL certifikata, drugačne se ne aktivirajo. Ta standard določa industrija plačilnih kartic, ki v vedno več primerih zahteva, da naša spletna stran uporablja HTTPS povezavo in ne HTTP. HTTPS je povezava do naše spletne strani, ki je mogoča samo z uporabo SSL certifikata. Ob njegovi aktivaciji se nam bo poleg URL naslova narisala zelena ključavnica, kar pomeni, da je povezava do naše spletne strani zavarovana in varna.

Comments are closed.

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com