Na lov za tematsko domeno!

Čeprav so domene, kot so .si, .com, .net in .eu, v Sloveniji zelo popularne, je žal resnica taka, da so tudi že kar precej zasedene. Zadnje čase pa so vedno bolj pogoste in trendovske prav tematske domene, ki s svojo uporabnostjo prepričajo še tako skeptičnega uporabnika. Pa tudi »stric« Google jih tretira povsem enako kot generične domene.

Tematske domene so še zelo mlade, saj so se pojavile šele pred nekaj leti, zato še niso tako poznane kot na primer nacionalne in generične domene. Naj vas pri tem na hitro spomnimo, katere so generične domene: .com, .net, .org, .info ter katere so nacionalne: .si. .hr, .de, .es., .eu in tako naprej.

Tematske domene pa so razred zase. Ena izmed najbolj popularnih tematskih domen je zagotovo končnica .blog, ki jo lahko uporabijo tudi blogerji v Sloveniji. Priljubljene so seveda tudi druge tematske domene, med njimi naj omenimo .agency, .ninja, .shop., .tech in podobne, ki pa so sicer bolj primerne za angleške spletne strani.

Glavne prednosti tematskih domen

1. Nezasedenost tematskih domen. Tematskih domen je še veliko na voljo in niso že vse zasedene. Na ta način boste veliko lažje izbrali domeno, ki je primerna za vaš posel in seveda še ni zasedena. Kot smo že omenili na začetku članka, kaj takega zagotovo ne moremo trditi za domeni .com ali .net, saj je prosto ime tu že zelo težko najti.

2. Bogata ponudba tematskih domen. Ste vedeli, da obstaja več kot 1.200 tematskih domen in vi lahko izbirate med njimi? Brez problema lahko napišemo, da prav za vsak poklic obstaja svoja tematska domena. Prepričani smo, da boste zagotovo našli pravo zase, registracijo pa omogočajo tudi domači registrarji.

3. Tematska domena je najboljša odločitev. Če se boste odločili za tematsko domeno, boste vsem obiskovalcem svoje spletne strani že takoj jasno povedali, kaj lahko na vaši strani pričakujejo. Domena .agency jim bo jasno povedala, da gre za agencijo, .blog domena, da gre za blog in tako naprej.

Ker je večina tematskih domenskih končnic zapisanih v angleškem jeziku, se je za njih pametno odločiti predvsem takrat, ko boste postavili spletno stran v angleščini. Seveda pa so mnoge tematske domene primerne tudi za slovenske spletne strani, tu naj poleg že omenjenega bloga navedemo še .center, .studio, .bar in .guru.

Internet mojster kaj še čakaš? Odličnih priložnosti je veliko, zato zgrabi svojo in registriraj tematsko domeno, ki je povezana z tvojimposlom. Registracija domene je povsem enostavna, opravite pa jo lahko kar pri slovenskem registrarju. Pohitite, saj lahko domena hitro postane zasedena!

Leave a Reply

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com