Prenos domene .com

Oglejmo si postopek prenosa .com domene.prenos .com domeneDomena .com je najbolj popularna in razširjena domena. Ima nekatere prednosti, ter tudi nekatere pomanjkljivosti. V tem prispevku si bomo ogledali, kako poteka prenos take domene.

.com domena

Prejšnjič smo si ogledali postopek prenosa .si domene, Le ta je ccTLD, kar pomeni, da ima skrbnika, ki je vmesni člen pri prenosu. Domena .com pa se prenaša na novega lastnika malo drugače. Kot prejšnjič, si oglejmo par lastnosti . com domene:

  • domena ni vezana na državo
  • ni vezana na jezik
  • domena ima nekaj zaupanja uporabnikov
  • je zelo popularna, zato je večina imen zasedenih
  • uporabna je v mednarodnem okolju

Prenos .com domene

Ker, kot omenjeno domena .com nima enakega modela dodeljevanja je postopek drugačen. Praviloma se lahko domeno prenese šele 60 dni po registraciji. Prenos je možen le, če so podatki nosilca pravilni in je pridobljena koda za prenos. Domena nikakor ne sme biti “zaklenjena”.

Postopek prenosa .com domene je krajši, saj praviloma traja do enega tedna, največ pa 10 dni. V primerjavi z .si domeno je ta čas za fizične nosilce pol krajši, kaj je včasih prednost, vendar ni le ta glavna prednost prenosa .com domene.

Postopek za prenos sproži novi registrar, ki lahko zaračuna prenos domene, vendar je ustaljena praksa, da se tovrstni stroški pokrijejo s strani registrarja (le to je spodbuda za prenos k le temu registrarju).

Zanimivo je, da je čas v katerem mora nosilec domene odobriti prenos le 5 dni. Če prenos ni potrjen v tem času, je smatrano, da je bil prenos zavrnjen.

 

Kot vidite, je prenos .com in .si domene kar podoben. So manjše razlike, vendar če ste prebrali oba članka, potem vidite, da so razlike majhn, podobnosti pa je dosti.

 

 

Leave a Reply

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com