Razlogi za prenos domene

S prenosom domene imamo lahko v mislih dvoje. Lahko gre za prenos lastništva domene, lahko pa gre za prenos domene na drugega registrarja. Če so za prvi scenarij razlogi povsem nedvoumni, pa nosilci domen registrarje menjajo zaradi različnih razlogov. V nadaljevanju vam predstavljamo glavne razloge za prenos domene k drugemu ponudniku.prenos-domene

Nižja cena podaljšanja domene

Glavni razlog za prenos domene na drugega registrarja največkrat predstavlja nižja cena. Zakaj bi domeno imeli registrirano pri ponudniku, kateremu za letno podaljševanje enostavno plačujemo preveč? Če imamo v lasti le eno domeno, prihranek na letni ravni sicer res ni visok, a v primeru večjega števila domen je prenos zagotovo smiseln. Naredimo hitro analizo in poglejmo, kateri ponudnik ima ugodne cene registracije in podaljšanja domene.

Gostovanje in domene pod eno streho

Ko zakupimo spletno gostovanje, nam ponudnik običajno ponudi brezplačen prenos domene. To, da imamo pregled nad storitvami na enem mestu, je vsekakor prednost, a če je cena podaljšanja domen pri starem oz. obstoječem registrarju občutno nižja, je bolje ostati kar pri njem. Za delovanje spletne strani namreč ni potrebno, da imamo gostovanje in domeno zakupljeno pri istem ponudniku.

Boljši uporabniški vmesnik

Nekateri registrarji dajo velik poudarek prijazni uporabniški izkušnji, kar se odraža v enostavnosti in funkcionalnosti uporabniškega centra za upravljanje z domenami in gostovanjem. Preprosto vpisovanje DNS-jev, možnost spremembe WHOIS podatkov in natančen pregled nad zakupljenimi storitvami so le nekatere izmed možnosti, ki jih nudi napreden uporabniški vmesnik.

Zaupanja vreden registrar s tradicijo

Eden izmed razlogov za prenos domene je, da naročnik, ko pridobi več znanja o domenah ter več informacij o posameznih registrarjih, svojo domeno želi prenesti k bolj kredibilnemu in zaupanja vrednemu registrarju z dolgoletno tradicijo. Na ta način zmanjša možnost za nastanek takšnih ali drugačnih težav, če pa je poleg tega nižja še cena podaljšanja domene, je vsak dvom o zamenjavi registrarja odveč.

Prejemanje obvestil o poteku domene

Ko registriramo domeno, postanemo njen nosilec za izbrano obdobje. V večini primerov gre za obdobje enega leta, še pred potekom enega leta pa moramo domeno podaljšati, sicer zapade v karanteno. Stroški obujanja domene iz karantene so lahko zelo visoki (odvisno od končnice domene in samega registrarja), če pa pozabimo tudi na to, lahko domeno za vedno izgubimo. V primeru, da nas trenutni registrar ne obvešča o poteku domene, kar hitro poiščimo kakovostnejšega registrarja in opravimo prenos domene. Seveda pa se prej prepričajmo, da je kontaktni e-naslov, ki smo ga vnesli ob registraciji domene, zagotovo pravi.

Leave a Reply

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com