Je domeno po prenosu potrebno podaljšati?

Pri prenosu domene na drugega registrarja velja kar nekaj pravil, prav tako pa so si pravila za posamezne domene med seboj nekoliko različna. Do težav lahko pride tudi zaradi raznovrstnih podatkov, na katere lahko naletimo ob pregledovanju svetovnega spleta, saj so nekateri podatki neažurni in kot taki napačni.prenos-domene-podaljšanje
V današnjem prispevku vam bomo predstavili nekaj pravil, ki veljajo za prenos najbolj popularnih vrhnjih domen, za vsako izmed njih pa bomo odgovorili tudi na vprašanje, če je domeno po prenosu potrebno podaljšati.

.si domena

Državno .si domeno lahko na drugega registrarja prenesemo kadarkoli. To pomeni, da če danes registriramo domeno pri ponudniku A, jo lahko na ponudnika B prenesemo še isti dan. Prenos domene poteka s pomočjo tako imenovane EPP kode, ki jo dobimo pri trenutnem registrarju. EPP kodo, ki je veljavna 16 dni, moramo sporočiti bodočemu registrarju, ta pa nato opravi prenos domene.
Je .si domeno po prenosu potrebno podaljšati? Ne, pri zamenjavi registrarja domene ni potrebno podaljšati, sam postopek pa je brezplačen.

.com / .net / .org domena

Pri .com, .net in .org domenah so pravila nekoliko drugačna. Prvo pravilo je, da 60 dni po registraciji domene prenos na drugega registrarja ni možen. Ali to pomeni, da tudi po podaljšanju prenos ni možen? Ne, pravilo 60 dni velja zgolj pri registraciji domene. Čeprav je prenos domene možno sprožiti tudi zgolj en dan pred potekom, je priporočljivo, da se s postopkom prične vsaj en teden pred potekom, saj sam postopek traja okoli 5-7 dni. Če torej prenos sprožimo prepozno, bo domena, z njo pa tudi morebitna spletna stran, nekaj dni nedostopna.


Je .com, .net oziroma .org domeno po prenosu potrebno podaljšati? Da, pri zamenjavi registrarja je domeno potrebno podaljšati za vsaj eno leto.

Leave a Reply

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com