Smiselnost uporabe .hr domene

O domeni, gostovanju spletnih strani in SSL certifikatih zagotovo veste vsaj osnovne značilnosti, če nameravate v bližnji prihodnosti izdelati svojo spletno stran. Premisliti boste morali, katero ime domene je najprimernejše za vas, obenem izbrati primerno končnico. Med drugim je na voljo tudi .hr domena. Njena uporaba je smiselna, če boste želeli trgovati na hrvaškem ozemlju. Izbira takšne domene vam bo seveda prinesla bistveno večje zaupanje na tem ozemlju.

Ker Hrvaška predstavlja velik potencialni trg znotraj Evropske unije, je morda smiselno razmisliti o uporabi HR domene.

Značilnosti .hr domene

.HR domena je označena kot vrhnja domena države Hrvaška. Sam register ter vrhnji DNS za .hr upravlja hrvaški register dns.hr. Pomembno je vedeti, da če se pri registraciji hr domene zmotite le za eno črko, ni možne reklamacije ali vračilo denarja.

registracija hr domene za poslovanje na hrvaškem ozemlju
Če boste želeli trgovati na hrvaškem ozemlju je smiselna izbira hr domene, ki vam bo seveda prinesla bistveno večje zaupanje na tem ozemlju.

Omenjeno domeno lahko registrirajo tako fizične kot pravne osebe iz Hrvaške, prav tako pravne osebe z veljavno VAT številko iz Evropske unije. Na dan, ko domeni poteče dejavnost, preneha delovati oziroma gre v karanteno. Posledično to pomeni tudi, da preneha delovati spletna stran in elektronska pošta, prav tako vse morebitne poddomene, seveda če so bile uporabljene.

Podaljšanje domene hr

Pomembno je vedeti, da mora lastnik domeno podaljšati v roku 15 dni od njenega izteka. Praviloma s tem ne nastanejo dodatni stroški. Ko pa se karantena za domeno izteče, je ta ponovno prosta in kot takšna na voljo vsakomur.

prenos domene s končnico .hr.
Možno je tudi podaljšati ali prenesti hr domeno.

Možen je seveda tudi prenos domene s končnico .hr. Prenos poteka hitro, ker za to potrebujete zgolj avtorizacijsko kodo. Ta se pridobi pri trenutnem registrarju. Po sproženem prenosu pa morate na lastniški e-mail domene, ki se ga vidi v WHOIS, prejeti sporočilo. Tega je treba nujno potrditi in s tem sporočiti, da se strinjate s prenosom domene na novega registrarja. Takšen prenos je treba potrditi v roku nekaj dni, sicer se prekine in postopek bi morali ponovno ponoviti. V tem primeru se prenos domene hr seveda tudi ponovno plača.

Cenik domene .hr

Vsak ponudnik za registracijo hr domene vam mora omogočiti tudi vpogled v cenik.

Ta se seveda od ponudnika do ponudnika lahko razlikuje. Pomembno je, da vidite, koliko bi vas registracija domene stala za eno leto, koliko stane podaljšanje in kolikšna je cena za prenos ter podaljšanje domene.

Kdaj izbrati VPS hosting?

Dejstvo je, da VPS hosting postaja vse bolj priljubljena izbira za gostovanje večjih spletnih trgovin, portalov in spletnih aplikacij. Ko boste izbirali gostovanje spletnih strani, boste imeli praviloma na voljo tri možnosti.

  • To so skupno gostovanje, gostovanje na VPS strežniku in gostovanje na namenskem strežniku.
  • Vsekakor ima vsaka vrsta gostovanja svoje prednosti, prav tako vključuje tudi nekatere slabosti.
  • Pametno pa je že pred izbiro vedeti, da VPS strežniki ponujajo najboljše razmerje med zmogljivostjo in ceno.
  • Takšna vrsta hostinga namreč združuje prednosti obeh drugih vrst gostovanj.

Skupno gostovanje je odlična izbira za začetnike

Skupno gostovanje ali shared hosting je zaradi svoje preproste uporabe izvrstna izbira za začetnike. Večjo prednost zagotovo predstavljata tudi nizka cena in veliko število ponudnikov. Kljub temu pa lastniki visoko obiskanih spletnih strani in drugi napredni oziroma zahtevni uporabniki precej hitro ugotovijo, da jim skupno gostovanje ne zadostuje več. Posledično prično iskati druge rešitve, ki so še bolj prilagodljive in seveda zmogljivejše.

Ena od možnih alternativ za skupno gostovanje je nakup namenskega strežnika. Ta velja za najbolj zmogljivo rešitev, a se zaradi precej visoke začetne investicije in drugih stroškov zanj odločajo samo velika podjetja in bolj izkušeni uporabniki.

Razložene različne vrste spletnega gostovanja! | Deljeno gostovanje v primerjavi z VPS gostovanjem v primerjavi z namenskim strežnikom.

Most med namenskim strežnikom ter skupnim gostovanjem, ki združuje prednosti obeh, pa predstavljajo VPS strežniki. Pri njih se fizični strežnik razdeli na več virtualnih enot oziroma VPS strežnikov. Prav vsakemu strežniku se dodeli in omogoči uporaba določenega dela sistemskih virov. Vsak od VPS strežnikov ima lahko nameščen lasten operacijski sistem, obenem pa uporabnik prejme polni dostop do strežnika. To mu omogoča, da lahko celotni strežnik administrira povsem sam.

Za VPS strežnik lahko poskrbijo administratorji ponudnika gostovanja

Seveda niso vsi uporabniki dovolj vešči administratorji strežnikov. V tem primeru je praviloma na voljo pri ponudniku gostovanja še doplačljiva storitev, ki omogoča, da za VPS strežnik lahko izvrstno poskrbijo administratorji ponudnika gostovanja – managed VPS server.

VPS strežnik s storitvijo administracije strežnika
Pri ponudniku gostovanja je na voljo doplačljiva storitev, ki omogoča, da za VPS strežnik poskrbijo administratorji ponudnika gostovanja.

Seveda vam ponudnik gostovanja lahko pomaga še pri drugih zadevah, ki vam ne bodo povsem jasne ali se vam porajajo dodatna vprašanja. V tem primeru se z njimi lahko vedno povežete preko spletne pošte ali pa telefonskega pogovora.

Comments are closed.

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com