Zakaj so laserske tiskalne naprave tako popularne?

Napredek v tehnologiji tiskalnih naprav je nedvomno spremenil svet. Zmožnost izdelovanja kopij računov, receptov, plačilnih listov, načrtov, slik in podobno je dandanes nekaj samoumevnega. Novejši barvni laserski tiskalniki počasi preplavljajo cel svet, saj so sposobni v nekaj sekundah izdelati ogromno količino potiskanih listov. Hiter potisk A4 in raznih formatov pisarniškega ter drugega papirja je dandanes ključen v podjetniškem okolju. Sčasoma pa se omenjene naprave tudi obrabijo in potrebujejo tehnično vzdrževanje. V veliko primerov je napaka majhna in jo je mogoče odpraviti hitro ter učinkovito. Zato je usposobitev stare tiskalne naprave pogosto bolj smiselno opravilo, kot pa nakup nove.

Barvni laserski tiskalnik je izredno zmogljiva naprava

Tiskanje dokumentov in slik je dandanes praktično nujno opravilo v vsakem domačem ali poslovnem okolju. Skoraj vedno se zgodi, da moramo natisniti nek dokument, ki nam bo prav prišel v službi, trgovini, pri zdravniku in tako naprej. Zato je ključnega pomena, da imamo vedno na voljo zmogljivo in kakovostno napravo, ki nam omogoča potisk listov praznega papirja.

Posamezni barvni laserski tiskalnik lahko izdela na stotine kopij slik in dokumentov v zelo kratkem času. To ga naredi primernega tudi za uporabo v bolj zahtevnih poslovnih okoljih, kjer je potrebno natisniti različne dokumente v zelo kratkem času.

Kako deluje barvni laserski tiskalnik?

Tehnologija tiskanja postaja vedno bolj učinkovita. Še vedno velja, da so navadne inkjet tiskalne naprave zelo popularne, saj so cenovno dostopne za nakup in delujejo zanesljivo zelo dolgo časa. Napredek v izdelavi barvnih laserskih tiskalnikov pa je naredil mnoge omenjene naprave veliko bolj ugodne za nakup. Pri tem igra tudi veliko vlogo konkurenca in vedno bolj napredni mikro-procesorji, ki poganjajo praktično vse moderne računalniške naprave.

Barvni laserski tiskalnik
Barvni laserski tiskalnik je sposoben v nekaj sekundah izdelati ogromno količino potiskanih listov. Hiter potisk A4 in raznih formatov pisarniškega ter drugega papirja je dandanes ključen v podjetniškem okolju.

Delovanje barvnega tiskalnika je zelo drugačno od klasičnih naprav za tiskanje. Za potisk ne uporablja črnila, ampak stopljene plastične delce, ki so različnih barv. Plastični delci se dobesedno zapečejo na papir in s tem ustvarijo črke, barve, razne elemente in podobno, ter tako ustvarijo celotno sliko na papirju. 

Tonerji barvnega laserskega tiskalnika sčasoma potrebujejo zamenjavo

Velika prednost laserskih tiskalnih naprav je zmožnost izdelave neverjetno velike količine dokumentov in slik. Tonerji vsebujejo dokaj veliko barvnega prahu, ki ga črno beli ali barvni laserski tiskalnik uporablja zelo ekonomično. To nam omogoča, da z enim tonerjem ustvarimo tudi do 3000 in več slik. Bolj napredni barvni laserski tiskalniki pa so sposobni potiskati veliko večjo količino listov, zato jih uporabljajo podjetja, javne ustanove, razne organizacije in podobno.

Napredni barvni laserski tiskalniki
Napredni barvni laserski tiskalniki so sposobni potiskati veliko večjo količino listov, zato je sčasoma treba zamenjati tonerje.

Sčasoma je potrebno zamenjati tonerje. Priporočeno je, da vedno uporabljamo originalne izvedbe tonerjev, ko je tiskalna naprava še vedno krita z garancijskim rokom. Kasneje pa je mogoče stroške tiskanja prihraniti z nadomestnimi ali obnovljenimi tonerji.

Kdaj je popravilo tiskalnikov smiselno?

Vsaka tiskala naprava uporablja svojevrstne tonerje ali kartuše. Pomembno je, da če si lastimo barvni laserski tiskalnik, da kupimo primerni toner ali tonerje. S tem zagotovimo, da jih lahko brez težav vgradimo v napravo in da bomo iztrošene tonerje lahko hitro zamenjali z novimi. Potrebno pa je razumeti, da ima vsak tiskalnik dobro mero mehaničnih komponent. Sčasoma se izrabijo in lahko povzročijo, da naša naprava ne bo več delovala tako kot pričakujemo.

storitve popravila tiskalnikov
V primeru, da prenehajo delovati, je priporočljivo uporabiti storitve popravila tiskalnikov s strani računalniških tehnikov in serviserjev.

Novejši tiskalniki raznih proizvajalcev, kot so Epson, Xerox, Brother, Lexmark, Canon in drugi so zelo zanesljivi ter lahko brez težav delujejo tudi po več let konstantne uporabe. V primeru, da prenehajo delovati, pa je priporočljivo uporabiti storitve popravila tiskalnikov s strani računalniških tehnikov in serviserjev. Če je naprava stara nekaj let, so skoraj sigurno še vedno na voljo za nakup barve za tiskanje za naš specifičen model.

Pogoste okvare tiskalnih naprav so v večini primerov dokaj majhne. Morda je potrebno zamenjati valjček za potisk papirja ali druge majhne mehanične dele. Zato je zelo priporočljivo, da okvarjeno napravo odnesemo k strokovnjakom, ki jo bodo diagnosticirati in odpraviti težavo.

Ali je smiseln nakup novega tiskalnika, če se stari pokvari?

Dejansko je odgovor da in obenem tudi ne – odvisno je od vrste okvare, starosti tiskalnika in razpoložljivih kartuš ali tonerjev. Večina proizvajalcev tiskalnikov zagotavlja, da bodo kartuše in tonerji na voljo mnogo let za določen model tiskalnika. Zato je popravilo tiskalnika veliko bolj smiselno, če so na še vedno na voljo barve, ki jih lahko kupimo v originalni OEM ali nadomestni izvedbi.

Velika prednost, ki nam jo nudi popravilo tiskalnikov je prihramba denarnih sredstev. Če odpravimo napako, ki preprečuje normalno uporabo tiskalnika, je mogoče za zanemarljiv vložek denarnih sredstev naprej uporabljati napravo. S tem se izognemo nakupu novega tiskalnika, ki je popolnoma nesmiseln, če je stari tiskalnik še vedno polno delujoč z manjšo napako, ki jo je mogoče odpraviti.

Popravilo tiskalnika Brother

Priporočeno je, da se pri nakupu nove tiskalne naprave vedno vnaprej pozanimamo o dolžini garancijskega roka, ki ga proizvajalec nudi. Obenem pa je zelo dobra praksa, če preučimo razpoložljivost in ceno tonerjev barvnih laserskih tiskalnikov. Enako pa velja za črnilne izvedbe omenjenih naprav, saj bomo tako lažje nadzorovali stroške in druge elemente pri vzdrževanju naše pisarne doma ali v podjetju.

Comments are closed.

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com