Vse, kar moramo vedeti o zakupu imena za spletno stran

Izoblikovanje spletne prisotnosti je dandanes ključno, če želimo zagnati uspešno podjetje. To je najlaže doseči z izdelavo spletne strani. Pred tem pa igrajo domene pomembno vlogo, saj služijo kot glavni prepoznani element naše spletne strani. Izbiramo lahko med lokalnimi in svetovnimi izvedbami. Obenem tudi ne gre zanemariti pomembnosti paketa gostovanja, ki vključuje računalnik na katerem bo sama stran delovala. Morda se vse skupaj sliši dokaj tehnično, vendar v resnici ni nič, kar ne bi mogel razumeti vsak posameznik. Če bomo poznali vse ključne podrobnosti gostovanja in izbire imena za našo spletno stran, bomo veliko lažje zagnali in ohranjali uspešno spletno prisotnost.

Zakaj sploh potrebujemo domene?

Moderni splet se povezuje preko številnih protokolov v eno samo entiteto. Za to pa so potrebni IP naslovi strežnikov. Te omogočajo, da naš računalnik poišče strežnik na katerem se nahaja določena spletna stran, drug računalnik in tako naprej. IP številka izgleda kot serija naključnih številk, kot na primer 254.223.211.23. Omenjena skupina številka pa dejansko predstavlja lokacijo strežnika nekje na svetu. Vsaka spletna stran potrebuje IP naslov, drugače ne more delovati. Seveda pa je izredno nepraktično, da bi moral posamezni uporabnik poznati na stotine omenjenih številk, če bi želel obiskati svoje najljubše spletne strani.

izbira internetne domene
Izoblikovanje spletne prisotnosti je dandanes ključno, če želimo zagnati uspešno podjetje.

Namesto, da bi si morali zapomniti IP naslove določenih strežnikov, je veliko bolje, če za to uporabimo domene. Domena v sebi skriva IP številko, ki jo prepoznajo DNS strežniki. Ko v spletni brskalnik vtipkamo določeno ime spletne strani, se preko DNS strežnikov povežemo na IP številko določenega strežnika, ne da bi morali poznati njegov dejanski IP naslov.

Lokalne in svetovne internetne domene

Registracijo imena za spletno stran lahko opravimo na številnih mestih. Izberemo lahko številne spletne registrarje in druge ponudnike končnic ter imen spletnih strani. Veliko bolj priporočljivo pa je, če registriramo ime pri podjetju, ki nam nudi gostovanje. Tako imamo na voljo pregled in izbiro internetne domene, kot tudi druge storitve, ki jih bomo potrebovali ter tehnično pomoč.

Pomembno se je zavedati, da internetne domene razvrščamo v dve skupini. Ti sta lokalna in svetovna. Obe imata svoje prednosti za poslovne spletne strani, saj je vsaka namenjena določenemu občinstvu. Pomembno je, da se zavedamo osnovnih razlik med obema internetnima domenama, saj bomo tako lažje izbrali pravšnjo za našo rabo.

lokalna internetna domena
Vsaka država ima svojo lokalno končnico ali internetno domeno vrhovne ravni.

Lokalne internetne domene

Vsaka država ima svojo lokalno končnico ali internetno domeno vrhovne ravni. To so lahko .cz, .hr, .sl in podobno. Če nameravamo poslovati v svoji lastni državi izključno, je najbolje, če izberemo lokalno domeno. S tem izboljšamo vidljivost spletne strani v domači državi. Tako tudi ostanemo bolj konkurenčni na domačem trgu, kar je vedno prednost. Številne raziskave so pokazale, da lokalno prebivalstvo bolj zaupa domačim spletnim stranem, kot pa tujim. Vedno je mogoče registrirati več različnih domačih domen za različne države, vendar moramo slediti zakonom in drugim pravilom.

Svetovne internetne domene

Najbolj poznana svetovna domena je .com. Z njo je bila registrirana prva spletna stran, ki je še dandanes v obstoju. Svetovne internetne domene so na voljo za zakup že od samega začetka delovanja svetovnega spleta. V obstoju je že na stotine milijonov registriranih spletnih strani, zato je izbira .com in drugih domen manjša, kot je bila nekoč. 

kupi domeno
Najbolj poznana svetovna domena je .com.

Tudi, če je veliko imen že zasedenih, lahko z malenkost kreativnosti izberemo ime za našo spletno stran. Morda se bomo morali odločati med različnimi izpeljankami našega prvotnega imena, vendar se vedno najde rešitev.

Registracija domene pri ponudniku gostovanja

Vedno se priporoča, da imamo vse storitve zakupljene pri ponudniku gostovanja. Tako imamo vse na enem mestu, kar je zelo priročno iz številnih razlogov. Tudi registracija domene je veliko lažja, če jo opravimo na spletni strani, kjer bomo zakupili tudi gostovanje. Napredni iskalnik nam bo ponudil več vrst izpeljank imena spletnih strani, ki jih želimo zakupiti. Ob tem pa bo tudi predlagal številne končnice ter druge elemente, ki so za nas pomembni. Pri tem pa bomo lahko videli tudi ceno in dolžino za kolikor lahko zakupimo oziroma registriramo domeno.

Vedno se priporoča, da imamo vse storitve zakupljene pri ponudniku gostovanja.

Kot prej rečeno, lahko registracijo domene opravimo tudi na različnih spletnih registrarjih. S tem ni nič narobe, vendar je veliko bolje, da to opravimo pri podjetju, ki gostuje našo spletno stran. To pa zato, ker bomo na ta način imeli vse elemente gostovanja pod eno streho in ne bo potrebe po premikanju domene in drugih tehničnih ovir.

Spletni strežnik gostuje spletno stran

Zelo pomembno se je zavedati, da vsaka spletna stran potrebuje gostovanje. V današnjih časih je izredno priljubljen VPS spletni strežnik. Ker omenjeni strežnik deluje v virtualnem okolju, je veliko bolj varen za uporabo ter ga lahko prilagajamo našim potrebam. 

Najbolj zahtevni uporabniki pa potrebujejo namenski spletni strežnik, ki omogoča ogromno količino pasovne širine, prostora za shranjevanje in drugih tehničnih zmogljivosti.

Kaj je spletni strežnik?

Za osnovni spletne strani pa je mogoče zakupiti deljeno gostovanje. V tem načinu si spletne strežnike gosti več različnih spletnih strani. Med seboj si tudi delijo vse zmogljivosti strežnika, kar pomeni, da lahko pride do občasnih upočasnitev ter drugih tehničnih težav. 

Comments are closed.

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com