Multifunkcijska naprava omogoča različne funkcije

Kljub temu da živimo v dobi digitalizacije, je potreba po tiskanju dokumentov še vedno prisotna, zlasti v poslovnem svetu, kot tudi za osebne potrebe. Vendar bolj kot nad tiskalniki, se ljudje vse pogosteje zatekajo k bolj elegantni rešitvi, kot je na primer multifunkcijska naprava.

Multifunkcijska naprava
Pri izbiri multifunkcijske naprave je pomembno, da ugotovimo, kakšne so naše potrebe po tiskanju.

Gre za sodobne in izjemno zmogljive naprave, ki so sposobne poleg tiskanja tudi skeniranja, fotokopiranja in še mnogo drugega. Danes jih najpogosteje srečamo v fotokopirnicah, kjer je delo z njimi še toliko bolj preprosto, hitro in učinkovito.

Izbira multifunkcijske naprave naj bo premišljena

Pri izbiri multifunkcijske naprave je pomembno, da ugotovimo, kakšne so naše potrebe po tiskanju. Glede na to lahko ločimo tri tipe multifunkcijskih naprav, in sicer osnovne za domačo uporabo, povprečne za poslovne namene in tiste najbolj napredne, ki so primerne za profesionalne namene.

Temu primerne so tudi njihove cene, zato mora biti multifunkcijska naprava skrbno izbrana. Pri tem je potrebno pomisliti tudi na prostor, saj so zmogljivejše naprave tudi večje, zato je potrebno temeljito razmisliti, kam jo bomo postavili.

Različne tehnologije tiskanja multifunkcijske naprave

Podobno kot pri klasičnih tiskalnikih je tudi v primeru multifunkcijske naprave dokumente mogoče tiskati lasersko ali brizgalno. Brizgalna multifunkcijska naprava je cenovno dostopnejša in za tiskanje uporablja črnilo, medtem ko laserska naprava uporablja tonerje.

Slednja je primerna tam, kjer so potrebe po tiskanju velike in je tudi potrebna večja učinkovitost tiskanja in vzdržljivost same naprave, medtem ko so brizgalne multifunkcijske naprave boljša izbira za domače okolje in tiskanje slikovnega gradiva.

Z multifunkcijsko napravo je tiskanje enostavno

Če ste v dvomih, ali kupiti multifunkcijsko napravo ali klasični tiskalnik, je multifunkcijska naprava zagotovo boljša izbira, saj ima poleg svoje večfunkcionalnosti tudi druge številne prednosti. Z njo je tiskanje dokumentov preprostejše, saj vam omogoča številne možnosti, kot so obojestransko tiskanje, barvno tiskanje, urejanje natisnjenih strani in še mnogo drugega.

Multifunkcijska naprava
Ločimo tri tipe multifunkcijskih naprav, in sicer osnovne za domačo uporabo, povprečne za poslovne namene in tiste najbolj napredne

Multifunkcijska naprava pa se preko USB ali bluetootha lahko poveže tudi z drugimi napravami, kar pomeni, da lahko na eni multifunkcijski napravi tiskamo z različnih računalnikov. Prav tako pa se lahko povežete z internetom, kar omogoča tiskanje direktno s pametnega telefona ali tablice.

Tonerji se uporabljajo za laserske tiskalnike

Tiskalniki so danes postali obvezen del gospodinjstva, saj številne šolske obveznosti narekujejo večje potrebe po tiskanju raznih dokumentov. Seveda pa je potrebno biti pri njihovi izbiri toliko bolj pozoren, saj lahko na ta način veliko prihranimo. 

Največja razlika med tiskalniki je v načinu njihovega tiskanja, pri čemer ločimo klasične tiskalnike in laserske tiskalnike. Prvi za tiskanje uporabljajo črnilo, medtem, ko so pri laserskih tiskalnikih potrebni ustrezni in kakovostni tonerji.

S tonerji do kakovostnega tiskanja

Laserski tiskalniki se uporabljajo takrat, ko je potreba po tiskanju večja. Zato jih redko uporabljamo za domačo uporabo, ampak jih pogosteje zasledimo v pisarnah, šolah, fotokopirnicah, zavodih in tam, kjer je potrebno veliko tiskanja. 

Tonerji
Znano je, da laserski tiskalniki slovijo po kakovostnem tisku

Takšno učinkovito tiskanje nam omogočajo kvalitetni tonerji, ki so tako sestavni del laserskih tiskalnikov in kopirnih strojev. Po funkcionalnosti lahko tonerje primerjamo s črnilom, razlikujejo pa se v tem, da vsebujejo fin prašek, ki se nanese na papir, s pomočjo laserja pa se pigment prilepi na papir.

Ključne prednosti tonerjev

Znano je, da laserski tiskalniki slovijo po kakovostnem tisku, zato ni nič presenetljivega, da se tovrstno tiskanje uporablja v vseh fotokopirnicah. Tonerji so sicer nekoliko dražji od kartuš, vendar boste z enim tonerjem lahko natisnili približno 2000 strani in več. 

Prednost tonerjev je tudi v tem, da je njihova življenjska doba zelo dolga in ni strahu, da bi se prah v njih zasušil, kot je to v primeru kartuš. Lahko so napolnjeni z barvnim prahom, kar omogoča barvno tiskanje, lahko pa tiskajo zgolj črno-belo, če je v njih črn prah.

Zamenjava tonerja

Ko laserski tiskalnik ne tiska več, to pomeni, da je tonerju zmanjkalo prahu za tiskanje. V tem primeru so vam v trgovinah na voljo originalni in združljivi tonerji. Bistvena razlika med njimi je ta, da originalne tonerje proizvaja isto podjetje kot tiskalnik, združljive tonerje pa proizvede lahko neko drugo podjetje. Slednji so lahko enako funkcionalni in zanesljivi, prav tako pa so cenovno dostopnejši. 

Odločite se pa lahko tudi za obnovljene tonerje, pri katerih gre za recikliranje njegovega plastičnega ohišja, v njegovo kartušo pa se zopet natrese prah. Takšen postopek velja za okolju prijaznega.

Comments are closed.

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com