Testiranje tonerjev za laserski tiskalnik

Laserski tiskalniki so nam na voljo že precej dolgo časa. Čeprav jih morda uporabljate skoraj vsak dan, pa se niti ne zavedate, da v svoji notranjosti skrivajo kar precej zapleten mehanizem oziroma sistem. Takšna naprava namreč deluje na principu statične elektrike. A za nas uporabnike je zagotovo pomembneje to, da nam takšne naprave za tiskanje ponujajo veliko ločljivost tiska, da so hitre, da je izpis dolgoobstojen, cena prahu, ki ga vsebuje toner, pa je dokaj nizka. Slednji je sestavljen iz plastičnih zrnc ter pigmenta.

Seveda se pri uporabi takšnega tiskalnika neredko vprašamo, kakšen toner pravzaprav uporabiti. Ali naj bo toner za laserski tiskalnik originalen ali kompatibilen? V sedanjem času verjetno večina med vami tudi na tem področju razmišlja, kako prihraniti. Pri tiskanju je k sreči na voljo več načinov. Lahko uporabite dvostransko tiskanje ali pa originalni potrošni material, torej originalne nadomestite z nadomestnimi oziroma kompatibilnimi. Na sploh je ponudba s kompatibilnimi sredstvi za tiskanje na trgu zelo velika. Razlog za pogost nakup takšnega izdelka pa je zagotovo zlasti nizka cena. Kljub vsemu pa strokovnjaki nenehno opozarjajo, da je pri tiskanju nujno potrebno upoštevati prav vse stroške in ne nazadnje še učinke na okolje.

Laserski tiskalnik potrebuje redno vzdrževanje in občasno zamenjavo potrošnega materiala.

Primerjava med originalnimi in neoriginalnimi tonerji za laserske tiskalnike

Eden ob bolj znanih proizvajalcev tiskalnikov in vsega kar sodi poleg, se je odločil narediti primerjavo med originalnimi ter neoriginalnimi tonerji. Glede na samo testiranje pa je podjetje prišlo do ugotovitve, da neoriginalni tonerji za laserski tiskalnik ne delujejo enako kot originalni. Slednje so v resnici lahko pričakovali.

Več kot polovica uporabljenih neoriginalnih pripomočkov je namreč pokazala na različne vrste težav, na primer na puščanje barve, okvaro samega tonerja. Po drugi strani pa so se originalni tonerji za laserske tiskalnike na prav vseh preizkusih izkazalo za izjemno zanesljive.

Najpogostejše težave pri uporabi neoriginalnih sredstev za tiskanje

Omenili smo, da torej lahko neoriginalni tonerji za laserski tiskalnik povzročajo številne neljube težave. Že ob samem nakupu so lahko povsem neuporabni, na primer zaradi razsutja prahu ali mehanske poškodbe. Nekateri med njimi niso dosegli pričakovane življenjske dobe. Več kot polovica pa jih zahteva vsaj eno intervencijo s strani uporabnika. Pri tem na primer mislimo na tiskanje čistilne strani, kalibracijo tiska, ponovno namestitev tonerja.

toner
Zakaj so laserske tiskalne naprave tako popularne? Toner je prah, ki se uporablja v laserskih tiskalnikih in fotokopirnih strojih za oblikovanje slik na papirju. Z enim tonerjem pa lahko ustvarimo tudi do 3000 in več slik.

Pravilna zamenjava kartuše za printer

Pogosto se zgodi, da povsem brez težav kupite kartuše za printer, a ko pridete domov oziroma v pisarno, ne veste, kako jih najhitreje pa tudi najučinkoviteje namestiti v printer oziroma tiskalnik. Še najbolj komplicirano od vsega pa je morda to, da je sam proces menjave pri vsakem tiskalniku nekoliko drugačen. Ravno zato je še toliko pomembneje, da ste soočeni z nekaterimi splošnimi pravili oziroma nasveti, kako vstaviti kartuše v napravo za printanje. Ob tem je seveda dobro vedeti še to, na kakšen način pravzaprav priti do nekoliko bolj podrobnih navodil za svoj printer.

Znamka in model printerja

Pri zamenjavi kartuše za printer ima precej veliko vlogo znamka pa tudi mode naprave za tiskanje. Prvi korak pri menjavi sredstev oziroma pripomočkov za printanje je torej dobro poznavanje znamke in modela tiskalnika, ki ga uporabljamo. Tako proizvajalec kot tudi model naprave sta praviloma vedno navedena na sprednji strani. Če omenjenih oznak ne najdete tam, preverite še zadnjo stran tiskalnika. Tam bi morala biti namreč nameščena nalepka o tiskalniku.

Kartuše je dobro imeti na zalogi, ker so ena izmed najpogosteje uporabljanih vrst tiskarskih materialov.

Pri menjavi kartuše je vedno najbolje slediti kar navodilom za tiskalnik, ki ste jih prejeli ob nakupu. V njih je namreč opisan postopek menjave, najpogosteje pod razdelkom Vzdrževanje. Ker pa na žalost takšna navodila vsi zelo hitro izgubimo oziroma jih v danem hipu ne najdemo, se je dobro znajti tudi nekoliko drugače.

Iskanje navodil za menjavo kartuše za printer s pomočjo spleta

Zelo pogosto je najhitrejša pot, ko iščemo kakršno koli pomoč, kar spletni iskalnik. Če ste torej fizična navodila za menjavo kartuše izgubili, jih lahko kaj hitro najdete tudi na spletu. V brskalnik na primer vtipkajte besedilo menjava kartuše za , poleg pa nujno navedite tudi znamko ter model tiskalnika. Izpis vas bo verjetno najprej napotil kar na stran proizvajalca, kjer na vas čakajo specifična navodila ali pa celo video.

Dejstvo je, da imajo skoraj vsi poglavitni proizvajalci svoja navodila za uporabo tiskalnikov tudi na svojih spletnih straneh. Na takšen način torej lahko najhitreje pa tudi najenostavneje pridete do navodil, kako menjati kartuše za printer, ki ga uporabljate sami.

Comments are closed.

Gigaspark d.o.o.
Devova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenia, EU
Kontakt
040 641 365 podpora@gigaspark.com www.gigaspark.com